Kia Sorento - Bőséges hibrid felhozatal!

A koreai márka itthon is leleplezte az új Sorentót. Az újdonság egy motor kivételével, csak hibrid hajtással kerül forgalomba, elérhető a mild, az öntöltő és a tölthető hibrid is.
Kia Sorento - Szinte csak hibridek a kínálatban!

A Sorentóról, mint autóról, itt találja az alap tudnivalókat. Például, hogy mi az induló ára és mekkora az öt és hét üléses kivitel csomagtere. Annyit elárulunk, hogy hely hiány nincs az újdonságban: 910 literes is lehet csomagtartó!

Az öt és hét üléses kivitelben elérhető Sorentónál nem vacakoltak: a csúcsváltozat, azaz a tölthető hibrid elérhető öt és hét üléses kivitelben is. Ide tartózó tudnivaló, hogy a legzöldebb modell, csak négykerék-hajtással kapható!

A hibrid és a lágy hibrid, azaz 48 voltos indítómotor/generátor párossal (ISG) szerelt benzin motoros változatok, elérhetők öt és hét üléssel is. Hasonló a helyzet a dízellel is, ami viszont még nem kapta meg a lágy hibrid kiegészítést. Az említett motor variánsokkal, párosítható a négykerék-hajtás is.

Motorok terén a csúcsot a kb. 60 kilométeres elektromos hatótávot biztosító tölthető hibrid jelenti (PHEV). Itt az 1,6-os turbós benzin motort (180 LE) keresztezték az elektromos motorral (91 LE/304 Nm), a hatsebességes automata váltóval és a 13,8 kWh kapacitású akkumulátorral. A végeredmény 265 lóerő és 350 Nm. Ez a rendszer friss fejlesztés, mert a Ceedek különféle hibrid verzióiban, az 1,6 literes szívómotort használják. Az új Sorrentóban már turbófeltöltővel szerelik az 1,6-ost.

Az említett négyhengeres, a hatsebességes automata váltó és a 60 lóerős villanymotor triója alkotja a hibrid változatot (HEV). Itt 230 lóerő viszi előre az 1741 kilós, öntöltő hibrid Sorentót.

Az alapkivitelben 1715 kilós, lágy hibrid technikával felszerelt dízel, megkapta az új fejlesztésű, nyolc sebességes, dupla-tengelykapcsolós automata váltót. Az öngyújtós modell kiváló utazóautó lehet, mert a 2,2 literes dízelmotorja 202 lóerőt teljesít. Az íróasztal mellől szemlélve, első hajtással, ekkora tömeggel kiváló ajánlat.

A kínálatból mindenki ki tudja választani a számára kedvező változatot. Aki otthon és a munkahelyén is tudja tölteni a járművét, és 60 vagy 120 kilométert ingázik naponta, annak a PHEV kivitel jelenti az ideális Sorentót. Ha valaki sokat közlekedik városban, annál a sima hibrid a nyertes, első hajtással. A dízel ideális utazóautónak néz ki és szinte minden téren jól teljesíthet.

Benedek Attila

Fotó: Kia

Kapcsolódó cikkek