A pénz nem boldogít! – Vagy mégis?

Egyes kutatások szerint van egy határ, amely után már nem tesz boldoggá a pénz. Egy amerikai tanulmány azonban ellentmond ennek.
Pénz = boldogság?

Egy amerikai tanulmány bebizonyította, hogy nemcsak az elégedettségérzés, de az érzelmi jólét is növekszik magas jövedelemmel.

A pénzt kezdetben hozzájárul a boldogsághoz, mert biztonságot ad. De hogy hol a küszöb, arról más források mást mondanak. Az USA-ban – egy 2018-as tanulmány szerint -a napi érzelmi jóléthez (örömérzet, biztonságérzet megélése) a háztartásnak olyan 60.000-70.000 dollár éves bevételre van szüksége. Egy 2010-es Nobel-díjas közgazdászok által készített tanulmány szerint ez pontosan 75.000 dollár. Ennél az összeghatárnál már nem nő tovább az érzelmi jólét. A csökkenő tendencia oka, hogy az emberek megelégszenek kevesebbel, mert e küszöb felett az emberek már inkább a családra fordítják az időt, nem a haszon utáni hajszára.

Ellentmond ennek egy másik tanulmány. 33.000 felnőttet a nap egy véletlenszerűen kiválasztott pontjában mobilos app-on megkérdeznek: „Hogy érzi most magát?” Az eredmények tudatában elmondhatjuk, hogy nemcsak az általános életelégedettség, hanem a napi érzelmi jólét is függ a növekvő bevételtől, és ez messze meghaladja a 80 000 dolláros összeget!

"Aki két kézzel költhet, úgy érzi, hogy uralja az életét..."

Ennek oka, hogy gazdagsággal a biztonságérzet is nő, amelynek nincs felső határa. A kutatók azt mondják, ez azért is lehet, mert adott pillanatban nyilatkoztak a kutatás alanyai, nem visszaemlékezve az érzésre. Valószínűleg az új eredmény azt jelenti, hogy a pénz által kapott boldogságérzet később következik be, mint azt korábban feltételeztük.

Ez pontosan azt mutatja, mint egy 2020-as német kutatási eredmény, amely szerint a milliomosoknak van Németországban a legnagyobb általános elégedettségük, ámde fontos megjegyezni, hogy nemcsak az fontos, hogy mennyi pénzünk van, hanem az is, hogy azt mire költjük. Az élmények ugyanis sokkal boldogabbá tesznek, mint a termékek!

Kapcsolódó cikkek