Tíz tény az aranyról

A nemesfém stabil befektetésnek számít, ezért vonzza évezredek óta az embereket. Különleges vonzerővel bír értékálló befektetésként és fizetőeszközként is. Ám az arany még ennél is többre képes: valutatartalékként szolgál, és nagy jelentőséggel bír az orvosi kutatásban vagy a mikroelektronikában is. Most megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket az arannyal kapcsolatban.
Tíz tény az aranyról
 1. Mi az arany?

 2. Az arany egy nemesfém, aminek vegyjele (az AU) a latin "aurum" szóból ered. A tiszta arany fémes csillogású, élénk színű. Lágy, ezért különösen jól alakítható. Általában más fémekkel, például cinkkel és nikkellel szokták kombinálni, hogy növeljék szilárdságát és ellenállóképességét.

  1. Honnan származik az arany?

  A legtöbb aranyat manapság modern kőzetbányászati módszerrel nyerik ki a földből, aminek során nehézgépeket használnak. A legnagyobb aranytermelő országok Kína, Oroszország, Ausztrália, az USA és Kanada, míg Európában Finnországban és és Svédország áll a lista élén.

  Az aranykészletek mintegy 80 százaléka származik ismert aranylelőhelyekről. A vonatkozó nemzeti bányászati törvények szabályozzák az engedélyezési eljárásokat, a környezetvédelmi előírásokat, az egészségügyi ellátást és az emberek biztonságát.

  1. Mit jelent a karát?

  A karát az arany finomságának mértékegysége. A tiszta arany 24 karátos. A leggyakoribb, ékszerekben használt aranyötvözetek 14, 18 és 22 karátosak.

  1. Mi az a troy uncia?

  A troy uncia az aranyérmék és -rudak szabványosított súlya, azaz 31,1034768 gramm. Ez egyébként megfelel a gyógyszerészek által használt súlynak is.

  1. Mennyibe kerül jelenleg az arany?

  Egy gramm arany körülbelül 58,34 euró, egy uncia arany ára 1814,68 euró, egy kiló arany pedig 58 343,32 euróba kerül.

  1. Mi a fehérarany?

  A fehérarany egy aranyötvözet elnevezése, amelyhez ezüst, nikkel, platina vagy palládium hozzáadásával juthatunk. A rózsaarany ezzel szemben réz és arany vagy réz és ezüst ötvözetéből áll. A fehérarany drágább, mint a sárga, mivel a gyártás költségei magasabbak.

  1. Miből készülnek azok az aranyérmek, amelyeket a győztesek kapnak az olimpiai játékokon?

  Az érmek 98 százalékban ezüstből készülnek és vékony aranyréteggel vannak bevonva.

  1. Mi az újrahasznosított arany?

  A fenntarthatósággal kapcsolatos tudatosság egyre nő a nemesfémiparban is. Sok szereplő egyre inkább aggódik az arany kitermelésének és feldolgozásának társadalmi következményei miatt. Az aranybányákban általában mérgező vegyi anyagokat használnak, ráadásul két-három gramm arany kitermeléséhez mintegy három tonna kőzetet kell megmozgatni, ami a környezetre is hatással van.

  A zöld vagy ökológiai arany kifejezés olyan aranyra vonatkozik, amelynek kitermelése során nem használnak mérgeket. Mindenekelőtt a régi arany újrahasznosítása nevezhető környezet-, társadalom- és éghajlatbarátnak.

  A nemesfém gyakran minőségromlás nélkül hasznosítható újra. A legtöbb újrahasznosított arany - mintegy 90 százalékban - ékszerekből származik, a fennmaradó tíz százalék a műszaki aranykitermelésből.

  1. Mit kezdjünk a régi arannyal?

  Az ékszerek, rudak, érmék és a fogászati arany a legjobb hírűek, a legtöbb esetben tanúsítottak is. Az arany jó kezekben van például egy aranyműves mesternél, aki pontosan el tudja magyarázni, hogyan képződik a vételár. Jó árat fizethetnek a finomítók is, ahol szintén szakértői tanácsokat kaphatunk. Óvatosságra intenek azonban az olyan kereskedőkkel szemben, akik csali ajánlatokkal hirdetik magukat vagy a pult alatt vásárolnak aranyat.

  1. Hogyan ellenőrizhető az arany eredetisége?

  Legyen szó a nagymama aranyláncáról, érméről vagy az aranypénzről, az arany eredetiségével kapcsolatos kételyek nem ritkák. Ellenőrizhető lehet például egy mágnessel: ha egy erős mágnest tartunk a színaranyhoz, akkor az taszítja azt, ám az ötvözeteknél ez a hatás gyengül.

  Az aranyékszereknél meg kell keresnünk a fémjelzést, amit egy dombornyomott bélyegzővel ütnek bele és az arany finomságát jelzi. Hátrányuk, hogy bizonyos estekben nincsen vagy nem megfelelő a fémjelzés. Ha biztosra akarunk menni az arany valódiságát illetően, forduljunk egy finomítóhoz, ékszerészhez vagy jó hírű aranykereskedőhöz, ahol kétség esetén szakmai szakmai elemzést végeznek.

Kapcsolódó cikkek

Tönkreteheti a magyar személyszállító hajósokat a tervezett kikötőkiosztás

Tönkreteheti a magyar személyszállító hajósokat a tervezett kikötőkiosztás

A személyszállító hajók helyett a külföldi szállodahajóknak adnák a kikötőket Újlipótvárosban.

Tíz tény az aranyról

Tíz tény az aranyról

Minden, amit eddig nem tudtál a legértékállóbb nemesfémről.