Így válaszd ki a legjobb személyi kölcsönt!

Érdekel, hogy melyik bank kínálja most a legolcsóbb személyi kölcsönt? Vagy hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe, amikor személyi kölcsönt választasz? Ebben segít most a BiztosDöntés.hu.
Így válaszd ki a legjobb személyi kölcsönt!

Mire igényelhetek személyi kölcsönt?

A személyi kölcsön szabad felhasználású hitel, így bármire elköltheted az így kapott pénzt. Tényleg bármire, de azért a bank általában megkérdezi, hogy mit vennél belőle. Ennek elsősorban biztosági okai vannak, a bank ugyanis szeretné tudni, hogy nálad jó helyen lesz a pénze.

Vannak viszont olyan személyi kölcsönök, amelyeket a leggyakoribb hitelcélokra igazítanak, például autóvásárlásra vagy felújításra. Ezeknél a típusoknál már elvárás, hogy legalább a kölcsön egy bizonyos részét (általában legalább a felét) valóban arra használd, amire a bank kínálja.

Persze megteheted, hogy nem arra költöd a pénzt, amire felvetted, de ebben az esetben a hitelcélhoz kapcsolódó kedvezményt elveszíted. A bank a pénz felhasználását ezeknél a kölcsönöknél ellenőrzi.

Az, hogy a kölcsönt bármire felveheted, nem jelenti azt, hogy bármire érdemes is. A kölcsön arra való, hogy olyan kiadásokat tudj fedezni belőle, amelyekre most nincs együtt a pénzed, de a jövőben megkeresed majd. Ha tehát lenne időd várni, akkor meg tudnád vásárolni, amit szeretnél, de a kölcsön révén előre tudod hozni a vásárlást.

Alapszabály, hogy olyan dologra próbáld költeni a banktól felvett pénzt, ami előrevisz téged. Ilyen lehet egy tanfolyam, egy új számítógép, amin majd tanulsz vagy dolgozol, vagy az egészséged. Kölcsönt vehetsz fel egy nagyobb, nem várt kiadás fedezésére is, mondjuk egy új autóra vagy háztartási gépre vagy akár lakásfelújításra is.

Milyen hitel a személyi kölcsön?

A személyi kölcsön fedezetlen hitel, azaz nem kell hozzá ingatlan. Ezáltal a hiteligénylés jóval gyorsabb és egyszerűbb. A bank a hitelbírálat során elsősorban a jövedelmedet vizsgálja meg, és ha ez rendben van, akkor a pénz akár napok alatt a számládra érkezhet.

A bank a jövedelmed nagysága alapján határozza meg azt is, hogy mekkora hitet kaphatsz. Ennek van egy jogszabályi felső határa is, a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató, vagy JTM-korlát.

Ha a jövedelmed 600 ezer forint alatt van, akkor a személyi kölcsön törlesztőrészletére legfeljebb ennek a felét, ha pedig felette, akkor a 60 százalékát költheted. Mivel a személyi kölcsönt nem biztosítja ingatlanfedezet, a kamata valamivel magasabb, mint a jelzáloghiteleké, így ebből a típusú kölcsönből elméletben kevesebbet tudsz felvenni, mint mondjuk lakáshitelből.

Személyi kölcsön keretében kisebb összegek elérhetők. A maximum a legtöbb esetben 10 millió forint, de még jellemzőbb a 7-8 millió forint, a jövedelmedtől függően.

Mostanra azonban, a piaci igényekre reagálva több bank kínál akár 12 millió forintot, de egy hitelintézetnél 15 millió forintot is igényelhetsz személyi kölcsön keretében.

A személyi kölcsönöket általában 7-10 éves futamidőre igényelheted, a kamatuk pedig minden esetben fix, tehát a futamidő végéig változatlan.

Ezekbe a paraméterekbe már egy komolyabb felújítás vagy egy elektromos autó megvásárlása is beleférhet.

Kedvezmények is elérhetők a személyi kölcsön mellé

Érdemes a bankok ajánlatait hitelkalkulátor segítségével összehasonlítani, ugyanis általában valamilyen kedvezményt is találsz az egyes konstrukciókhoz kapcsolódóan.

Ez lehet jóváírási akció, amelynek keretében a bank azt díjazza, hogy most igénylesz adott összegű kölcsönt. Ha bizonyos előre meghatározott időpont előtt nyújtod be az igénylésedet, és a bank azt egy adott dátumig folyósítja, akkor az akcióban szereplő összeget visszautalja a bank a számládra. A jóváírás helyett előfordul, hogy utalványt vagy más vásárlási kedvezményt kapsz.

Jutalmazhatja továbbá a bank az online hiteligénylést, vagy ha a kölcsön mellé hitelkártyát is választasz.

Kamatkedvezményeket kaphatsz akkor, bankot váltasz. Ehhez számlát kell nyitnod, és havonta adott összegű jóváírást kell vállalnod erre a bankszámlára. Időnként az is elvárás, hogy aktívan használd a számlát.

A legtöbb bank nem egyetlen kamatot rendel a személyi kölcsönéhez. A kamat a hitelösszeg és a futamidő függvényében változhat annak megfelelően, hogy a bank mit részesít előnyben. Előfordul tehát, hogy a legalacsonyabb kamat a 7-8 millió forint körüli hitelösszeghez és a 6 éves futamidőhöz tartozik, míg más banknál a 10 évre igényelt 10 millió forint kamata a legkedvezőbb.

Érdemes tehát a bankok ajánlatait alaposan áttanulmányozni. Ha hitelkalkulátort használsz, akkor kísérletezz. Állíts be többféle hitelösszeget és futamidőt – persze a lehetőségeiden és igényeiden belül – és nézd meg, hogy mely konstrukció felel meg neked legjobban.

Kényelmes hiteligénylés

A személyi kölcsön igénylése gyors és egyszerű. Mindössze néhány néhány dokumentumra van szükség hozzá, a hitelbírálat pedig gyorsan lezajlik.

A legtöbb banknál online is igényelhetsz kölcsönt, így az otthonod kényelméből intézheted a teljes hitelfelvételt. Az igénylést banki ügyintéző segítségével is elindíthatod, de önkiszolgáló módon is. Arra érdemes figyelned, hogy a kölcsönszerződést közvetlen ügyfélazonosítással tudod majd aláírni, ezt pedig csak munkaidőben tudod majd megtenni.

Kapcsolódó cikkek

Így válaszd ki a legjobb személyi kölcsönt!

Így válaszd ki a legjobb személyi kölcsönt!

Érdekel, hogy melyik bank kínálja most a legolcsóbb személyi kölcsönt? Vagy hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe, amikor személyi kölcsönt választasz? Ebben segít most a BiztosDöntés.hu.