Millárdos üzlet a Singles’ Day

Ha november, akkor Black Friday! Legalábbis a nyugati világban. Amerikában és Európában már mindenki jóelőre tartalékol, hogy aztán a megszokott árak töredékéért söpörhesse be a kedvenc márkák termékeit.
Millárdos üzlet a Singles’ Day, a Szinglik Napja - Singles' Day 2022

Ám amíg a világ nálunk a Black Friday-t várja, Kínában egy másik üzleti eseményre készül a lakosság: a november 11-ei Singles’ Day-re, amely egyben a világ legnagyobb online kereskedelmi eseménye.

Ha kizárólag a piacvezető Alibaba platformját vesszük alapul, ott tavaly ilyenkor több mint 32 milliárd Eurós forgalmat bonyolítottak ezen a napon, amely nem a szinglik felkarolása, hanem a dátumban található négy darab egyes nyomán kapta a nevét.

Egy kérdőív szerint az ország fogyasztóinak 96 százaléka (!) vett részt a tavaly Singles’ Day-en, tehát vásárolt valamit, ötödük ráadásul 630 Euró fölötti értékben. Nem csoda hát, hogy rengeteg kínai márka novemberben szerzi meg teljes évi profitjának felét.

Ez természetesen logisztikai kihívást is jelent: az üzletek előre készülhetnek rá, hogy a második féléves megrendelések november közepére koncentrálódnak. Ezért jóelőre megtervezik és kiszámítják, hány terméknek kell majd készleten lennie.

Míg azonban a Black Friday-re készülők elsősorban a világszerte elérhető akciókra és kedvezményekre pályáznak, a Singles’ Day koncepciója ettől eltér: a márkák kedvelői leginkább azokat a “special edition” termékeket várják, amelyeket kifejezetten erre a napra dobnak piacra.

Csak a neten vásárolnak, de ott sem akárhogy

Ha egy európai márka tervezne betörni a kínai piacra, feltétlenül tudnia kell, hogy az ország lakossága még a smink- és divattermékek esetében is leginkább online vásárol. Többek közt a Catrice kozmetikummárka is kénytelen volt a drogériák világából az online térbe helyezni a termékeit.

Ha azonban divatáruról van szó, a kínaiak egy lépéssel már továbbgondolták az internetes vásárlást: jóformán nem is rendelnek a nálunk ismert webshopokból, amelyek csupán fotókat, esetleg visszaküldési lehetőséget kínálnak, ha a termék nem nyerte el a tetszésüket. Ehelyett elvárják a divatmárkáktól, hogy azok online tanácsadást, ruhapróbálási lehetőséget és kiszolgálást biztosítsanak, akárha csak egy boltba sétáltak volna be.

Nem csoda, hogy a kínai fiatalok nagytöbbsége a livestream-eken lóg, és vásárlási döntéseiket gyökeresen befolyásolják az általuk kedvelt influencerek. Ha tehát szeretnénk egy európai márkát Kínában is meghonosítani, elkerülhetetlen, hogy a helyi lakosság ízléséhez igazítsuk a termékünket, ráadásul néhány tömegbázissal rendelkező véleményvezért is a márkánk mellé állítsunk.

Kapcsolódó cikkek

Kiderült: nincs időtállóbb befektetés, mint a skót whisky

Kiderült: nincs időtállóbb befektetés, mint a skót whisky

Egy apa őrült ötlete komoly vagyont eredményezett a fiának.

Tíz tény az aranyról

Tíz tény az aranyról

Minden, amit eddig nem tudtál a legértékállóbb nemesfémről.

Nemzetközi komornyik akadémia Hollandiában

Nemzetközi komornyik akadémia Hollandiában

8 hétig tart, 12 000 euró az ára a tanfolyamnak.