Éttermi konyha alapvető felszereléseinek listája

A vendéglátás egy nehéz ipar, ahol számos dologra érdemes odafigyelni. A megjelenés, a jó menü, a vendégek elégedettsége, a minőségi ételek, a megfelelő berendezések beszerzése mind szükséges a sikerhez. Az alábbiakban utóbbival foglalkozva összeszedtük az éttermi konyha alapvető felszereléseinek listáját.
Éttermi konyha alapvető felszereléseinek listája

Milyen területekre kell gondolni?

Természetesen, hogy egy konyha valóban működőképes lehessen, kiemelten fontos, hogy minden területen a legjobb, vagy a konyha működése szempontjából legjobb gépet szerezzük be. Ehhez azonban nem árt megjegyezni, hogy milyen fő területekre érdemes megtalálnunk a különböző konyhai gépeket, felszereléseket.

Alapjában véve az alábbi területekre lesz szükséges beszereznünk pár konyhai gépet:

· hűtés és tárolás

· előkészítés

· sütés, főzés

· egyéb konyhai gépek

· tálalás

· fertőtlenítés és tisztítás.

Szerencsére ipari konyhai berendezések forgalmazásával ma már számos megbízható webáruház foglalkozik, így számunkra is egyszerűbb lehet az ideális berendezés beszerzése.

Hűtő és fagyasztó berendezések

A tárolás legfőbb elemei a fagyasztó és a hűtőszekrények. A fagyasztók természetesen a tartósabb tárolásra alkalmasak, míg a hűtőben a gyorsan felhasználásra szánt alapanyagokat tárolhatjuk. Emellett egy mindenképp megjegyzendő berendezés lehet a sokkoló hűtők kategóriája, amik akár a készételek eredeti ízvilágát is segíthetnek megőrizni.

Előkészítő eszközök

A tárolás utáni következő lépcsőfok az előkészítés, amihez természetesen szintén jó pár eszköz közül válogathatunk. Ezen a területen válogathatunk a botmixerek, burgonyakoptatók, húsdarálók, tésztakészítők, szeletelők, vagy épp multfunkciós gépek között. Az előkészítő berendezések talán legnagyobb előnye, hogy sok időt megspórolhat számunkra, hiszen így a zöldség, gyümölcs és tészta anyagok is gyorsabban rendelkezésre állhatnak.

Sütő és főző berendezések

Amennyiben az előkészületek megtörténtek, utána szükségünk lehet pár megfelelő teljesítményű és kapacitású sütő, illetve főző berendezésre. Nem meglepő módon itt is széles a lehetőségek tárháza, hiszen tűzhelytől fogva olajsütőn, tésztafőzőn, ipari sütőn, pizakemencén át egészen a mikrohullámú sütőig terjed a skála.

Egyéb konyhai gépek

A hagyományosnak mondható sütő-főző berendezések mellett előfordulhat az is, hogy olyan konyhai gépre is szükség lehet, amivel speciálisabb feladatokat láthatunk el. Ezen a téren megjegyezhető például a szalamander, a gofrisütő, palacsintasütő a kürtöskalács sütő. Amennyiben azonban italok készítését tervezzük, akkor egy bárgép, jégdaráló. kávéfőző, gyümölcscentrifuga, vagy épp jégkása készítő jöhet jól.

Tálaló eszközök

Legyen szó helyben fogyasztásról, vagy kiszállításról a tálalás egyaránt fontos. Helyben fogyasztásnál az étkészletek mellett néhány zsúrkocsi is jól jöhet, ha könnyebbé szeretnénk tenni a felszolgálást, míg szállítás esetében a vákuumcsomagolás, vagy épp a szállító ládák, konténerek jöhetnek jól, hogy megőrizzük az étel hőmérsékletét és így ízvilágát.

Mosogató és fertőtlenítő eszközök

Amennyiben a vendégek jól laktak és elégedetten távoztak, sor kerülhet a tálaló eszközök, vagy épp az előállítás során használt eszközök fertőtlenítésére. Ezen a téren fontos eszünkbe vésni, hogy a két fajta edényzet nem tisztítható egyetlen berendezésben, vagy helyszínen. Emiatt az úgynevezett feketeedény mosogatógépekben az ételek előállításához szükséges eszközök fertőtleníthetők, míg a tányér és pohármosogatók a tálalás során használt edények, eszközök tisztítását biztosíthatja.

Összegezve:

Egy konyha megfelelő működéséhez tehát jó pár berendezésre lesz szükség, amik nagyban hozzájárulhatnak a konyhák hatékonyabb működéséhez és a vendégek zavartalan kiszolgálásához. Emiatt mindenképp érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen és mennyi gépet szerzünk be. Egy-egy gép ugyanis hosszútávon akár a működési költségeket is csökkentheti, ami egy vállalkozás esetében a siker kulcsa is lehet.

Kapcsolódó cikkek

Éttermi konyha alapvető felszereléseinek listája

Éttermi konyha alapvető felszereléseinek listája

Összegyűjtöttük az éttermi konyhák alapvető felszereléseinek listáját, hogy jobban képbe kerüljünk mi mindenre lehet szükség egy konyhán.