Ingatlan értékesítés… de merre induljak?

Ingatlanértékesítés előtt állunk, hogyan is érdemes ezt elkezdeni? Megbízzunk-e irodát vagy magunk kezdjünk a folyamatba? Mivel jár, és milyen teendőkre számíthatunk egyik, másik úton járva?
Ingatlan értékesítés… de merre induljak?

Tekintsünk át támpontokat, kérdéseket, amiket érdemes megválaszolni, mielőtt értékesítési csatornát választunk.

Hogyan kezdődik az értékesítés?

Adott egy lakás, esetleg ház, aminek számos paramétere van. Elhelyezkedés, állapot, gépészeti kialakítás, erkély, kert, pince, garázs és sorolhatnánk az adottságokat, illetve előnyöket és hátrányokat még sokáig. Ami közös ezekben az ismérvekben, hogy az ingatlan értékét befolyásolják akár pozitív, akár negatív irányba. Első lépésként tehát, érdemes az ingatlan adottságainak számbavétele és ezeket rendszerezve, a piacon lévő hasonló ingatlanok áttekintése. Ebből a lépésből megtudhatjuk, a miénkhez hasonló ingatlanokat a piacon nagyjából milyen áron próbálják értékesíteni. Az ingatlanhirdetési portálok ebben nagy segítséget nyújtanak, ahol akár pontos szűrési feltételek szerint kaphatunk képet az ingatlanpiac álláspontjáról az ingatlanunkat illetően. Természetesen ne várjunk egy pontos számot, hiszen nincs két egyforma ingatlan és nincs két egyforma eladó sem. Ebből az következik, hogy mindenkinek más lesz a rendező elv és más, ami igazán értéket jelent egy ingatlanban, vagyis más és más árakkal fogunk találkozni, esetenként akár igen tág tartományokban. Nagy segítség lehet az értékkialakításban, ha ingatlan értékbecslő segítségét kérjük, aki megfelelő szakmai tapasztalattal a piacon látható árszórást komolyan képes leszűkíteni.

Meg van az ár, hogyan tovább?

Nagyjából kialakítottuk az ingatlan eladási árát, amelyben figyelembe kell tartanunk, hogy a vevők alkuval fognak élni, így ezt a szempontot mindig kalkuláljuk bele az úgynevezett kínálati árba. Nos, az ingatlanunk feltérképezését és árazását követve, hirdetési fórumokat kell keresnünk. Manapság számos hirdetési portál áll rendelkezésünkre, amelyek között találunk ingyenes és fizetős verziókat is. A hirdetésfeladás nincs korlátokhoz kötve, így korlátlan számban adhatunk fel hirdetéseket, bízva abban, hogy valamely portálon keresgél az ingatlanunk vevője is. A hirdetés feladás első hallatra egyszerű lehet, de mégis igényelhet tapasztalatot. Napjainkban például az ingatlanról képzett fotósok készítenek bemutató anyagot, amivel megfelelően kidomboríthatóak a lakás vagy ház előnyei. Óvatosan kell bánnunk természetesen az előnyökkel, hiszen ha a fényképek egy túl kedves otthon képét tárják az érdeklődők elé, de a személyes megtekintéskor számos hátránnyal szembesülnek, szintén visszatántorító hatású lehet. Az ingatlan reális bemutatása szükséges, amely figyelemfelkeltő, de őszinte is egyben. Ezért jól jöhet, ha a fotókat és ezzel együtt a hirdetésben lévő leírást tapasztalt személy készíti el. Ha tehát reálisan állítottuk be az ingatlanunk árát és megfelelő információkkal láttuk el a vevő jelölteket, a megkeresésekre bizton számíthatunk.

Az ingatlanunkat lehet az első, de akár lehet, csak a nagyon sokadik érdeklődő viszi majd el. Számítanunk kell tehát arra, hogy az értékesítés idő, pénz és energia igényes folyamat lesz. Minél magasabb árat szeretnék kapni az ingatlanért, annál inkább valószínű, hogy megnöveljük az értékesítéshez szükséges időt.

Hogyan is zajlik az élet egy közvetítő irodával?

Az ingatlanirodákban dolgozó referensek kétség kívül egy igen nagy előnnyel rendelkeznek. Ismerik a piacot, hiszen nap mint nap, eladókkal, vevőkkel és ingatlanokkal találkoznak. Tapasztalatból tudják, hogy adott időpontban milyen ingatlan várhatóan, milyen áron adható el és piaci jelenlétükből fakadóan, kapcsolatban állnak potenciális vevőkkel és eladókkal. Könnyen előfordulhat, hogy még mielőtt feladnánk egy hirdetést egy portálon, egy ingatlanközvetítő ismert ügyfeleinek kiajánlja az eladó, esetleg kiadó lakásunkat, házunkat. Az irodák számos szakmai hozzátéttel vesznek részt az értékesítés folyamatában. Felmérik az ingatlant szakipari és jogi szempontból, fotókat, alaprajzot készítenek, illetve akár több tíz hirdetési portálra is elhelyezik az ingatlan hirdetését. A potenciális vevő jelöltek jelentkezését fogadják és személyesen mutatják be az ingatlant, illetve folytatnak tárgyalásokat az értékesítés érdekében. E mellett pedig, más a folyamatot érintő szakemberrel állnak kapcsolatban és ezzel megkönnyíthetik a tulajdonosok és vevők mindennapjait, hiszen nem nekik kell ezen szakemberek felkutatásával bajlódni.

Akkor mégis melyik úton menjünk?

Az ingatlan értékesítés lehet több szálon futó folyamat, mivel lehetősége van a tulajdonosnak önállóan is hirdetni az eladó lakást és ezzel együtt megbízást adni egy vagy több irodának. Megtehetjük, csak önállóan hirdetünk és az is lehetséges, hogy csak iroda végzi az értékesítést. Ezen utak közötti választás függhet attól, mennyi időnk van, tudunk-e hatékonyan foglalkozni az értékesítéssel? Függhet attól, hogy képesek vagyunk-e megfelelően felmérni az ingatlan paramétereit és ezt beárazni, továbbá mennyi időnk van az eladásra? Nem feltétlenül dönthető el, melyik út a legjobb, ezt inkább egyéni lehetőségek, igények és szükségletek dönthetik el. Érdemes az érintett szakemberek meghallgatása és kellő mennyiségű információval vélhetően a számunkra legmegfelelőbb döntés születhet.

Kapcsolódó cikkek

Vészhelyzetekre: Ipari ventilátor! Hatékony takarítógép a váratlan helyzetekre

Vészhelyzetekre: Ipari ventilátor! Hatékony takarítógép a váratlan helyzetekre

Kisebb-nagyobb létesítmények karbantartásának elengedhetetlen eleme az ipari ventilátor.

Ingatlan értékesítés… de merre induljak?

Ingatlan értékesítés… de merre induljak?

Ingatlanértékesítés előtt állunk, hogyan is érdemes ezt elkezdeni? Megbízzunk-e irodát vagy magunk kezdjünk a folyamatba? Mivel jár, és milyen teendőkre számíthatunk egyik, másik úton járva?