Millió dolláros üzlet: a tenisz

Roger Federer vagy Serena Williams példakép. Ám élre törni a teniszben egyszerre nehéz, és sok pénzbe kerül. A kevésbé ismert játékosokat mindezen túl még a koronavírus is sújtott, hiszen sok versenyt töröltek emiatt.
Milliódolláros üzlet: a tenisz

21 Grand Slam-győzelem - még soha egyetlen játékos sem érte el ezt az eredményt a férfi teniszben. Eddig Rafael Nadal és Roger Federer egyaránt 20 tornát nyert meg a teniszév Australian Open, French Open, Wimbledon és az US Open négy hagyományos csúcspontján. Amikor februárban újra lejátszják Melbourne-ben a játékot, a 39 éves Federer térdműtét miatt nem jelenik meg. Így Nadal megelőzheti. Női kategóriában a 39 éves Serena Williams már 23 címmel büszkélkedhet.

1. A világ legsikeresebb teniszezői / teniszezőnői (Grand Slam egyéni győzelmek)

Roger Federer 20/ Serena Williams 23

Rafael Nadal 20 / Steffi Graf 22

Novak Djokovic 17 / Martina Navratilova 18

Pete Sampras 14 / Chris Evert 18

Björn Borg 11 / Margaret Court 11

A járvány miatt az Australian Open 2021-re kiterjedt higiéniai intézkedések mellett kerül sor. Az ATP férfi világranglistájának jelenlegi első helyezettje, Novak Djokovic Dohában játszott az előző – még normális körülmények között rendezett - teniszévben, 2019-ben. De nem csak a Grand Slam győzelmek számítanak: az egy év alatt zajló különféle nagyobb és kisebb tornák a nyereményalapról és a világranglista pontokról is szólnak. Ezek is segítik a szakembereket, hogy felkészüljenek a Grand Slamokra és az ottani körülményekre.

Melbourne-ben, akárcsak New Yorkban, a végső mérkőzés szeptemberben van, kemény pályán játsszák. A májusi és júniusi párizsi francia nyílt játék salakpályákon, Wimbledon pedig füvön zajlik. A szerb Djokovic 2019-ben összesen 68 versenyszámban és 13 párosban szerepelt. A US Open második fordulójában a sérülése nélkül még több lett volna.

A hobbi játékosok esetén nem jön szóba ilyen mértékű terhelés, valamint nem kell alkalmazkodniuk a folyamatosan változó felületekhez. Ettől az amúgy sem olcsó sport még drágább lenne. A hétköznapi teniszcipők mára lényegesen több mint 50 euróba kerülhetnek.

2. Ennyibe kerülnek a teniszhez az eszközök:

Ütő: 60-250 €

4 db-os teniszlabdacsomag: 5-14 €

Cipő: 50 - 150 €

Táska: 40 - 100 €

A legfontosabb eszköz, az ütő árkategóriája még ennél is nagyobb: kezdők számára a nagyobb ütőfejjel rendelkező, viszonylag könnyed játékot biztosító „Rackets” ütők kaphatók 100 euró alatt. A kevésbé nagy felületű, de jobb játékjellemzőkkel rendelkező versenyütők lényegesen drágábbak. A kiegészítő felszerelések és a megfelelő felszerelés mellett szükség van edzőre, akinek óradíja van. Nem szabad elfelejteni: a szabadtéri salakos pályákon nem játszanak egész évben, és akkor sem igénybe vehető, ha esik az eső. Ha ősszel, télen és rossz időben a pályán szeretnénk lenni, pénzt kell kiadni beltéri órákra is. A nem klubtagok erre is fizetnek, nyilvános teniszpályák alig vannak.

Ez természetesen nem kérdés a profik számára: számukra a lehető legnagyobb sportsikerről, így a pénzekről is szól tenisz. Csak a Grand Slam 128 játékosból álló toplistájára való bekerülés rendkívül értékes egy sportoló számára a világranglista 100. helye mögött.

A pénznyeremény többnyire korábbi kudarcai esetén nem teszi gazdaggá. Inkább arra van nagy szükség, hogy előrelépjünk a sportban.

3. Wibledoni nyeremények (női / férfi egyéni verseny USD-ban, 2019.)

I. díj: 2.954.247

II. díj: 1.477.123

Elődöntős: 739.190

Negyeddöntős: 369.595

4. kör: 221.254

3. kör: 139.541

2. kör: 90.153

1. kör: 56.571

összdíjazás: 48,4 millió USD

Mivel a profi teniszezők költségei óriásiak. Az utazásért, a szállásért és az edzőkért fizetni kell. Akinek több pénze van, nagyobb csapatba és profibb környezetbe fektethet be. Dominik Koepfer német profi teniszező például meglepő módon még a US Open második fordulójába is eljutott 2019-ben, amely 280.000 dollárt hozott neki. Nagy megkönnyebbüléssel elmondta a verseny után a Deutschlandfunknak: "Most néhány hétig fizethetek egy fizioterapeutát magamnak". A jobb világranglista-pozíció (jelenleg a 66. hely) kiváltja a kvalifikációt nagyobb versenyeken, ahol még több nyeremény és még több pont vár a helyezettekre. Például Indian Wells-ben, a második legmagasabb osztályú tornán, közvetlenül a négy Grand Slam mögött, összesen körülbelül 8,5 millió dollárt osztanak szét a nők és a férfiak között. Az alacsonyabb osztályú Challenger versenyeken azonban a résztvevők összdíjazása 160 000 dollár. Azok, akik itt korán lemorzsolódnak, gyakran alig tudják fedezni költségeiket.

Így már látható, hogy a járvány miatti verseny-lemondások leginkább miért a kevésbé ismert játékosokat sújtja. Egyébként a nők és a férfiak ugyanabból a nyereményalapból részesülnek a Grand Slam-on és néhány nagyobb tornán, például Indian Wells-ben. Az alsóbb osztályokban gyakran a férfiak keresnek többet. Roger Federer volt az első teniszező, aki a legjobban fizetett sportolók „Forbes” listáját vezette. Ez természetesen elsősorban a Mercedes, a Rolex vagy a japán Uniqlo divatcéggel kötött, jól megalapozott hirdetési szerződéseknek köszönhető. Pályafutása során 130 millió dollár összeget gyűjtött.

4. A világ legjobban fizetett sportolói (2019. június-2020. június, millió USD)

1. Roger Federer, CH – tenisz 106,3

2. Christiano Ronaldo, POR – futball 105,0

3. Lionel Messi, ARG – futball 104,0

4. Neymar, BRA – futball 95,5

5. LeBron James, USA – kosárlabda 88,2

23. Novak Djokovic, SRB – tenisz 44,6

27. Rafael Nadal, ESP – tenisz 40,0

29. Naomi Osaka, JAP – tenisz 37,4

33. Serena Williams, USA – tenisz 36,0

Németországban a Német Tenisz Szövetség (DTB) évek óta egyre csökkenő taglétszámmal küzd. Az a kétmillió tag, amely az egyesületnek a 2000-es évek elején volt, már régen elmúlt. Ezt a fejlődést újra és újra a német sztárok hiányával igazolták.

Angelique Kerberrel azonban 1996 óta először volt német wimbledoni győztes. Tavaly Laura Siegemund nyerte a US Open páros tornát. A tenisz párosok azonban általában kevésbé kapják meg a média figyelmét, és a pénzdíj is messze elmarad az egyesek szintjétől. Alekszandr Zverev most az élen jár a férfiaknál. Német szempontból a közelgő Australian Open legnagyobb reményeinek rajta kell nyugodnia. Míg Nadal a 21. Grand Slam-címéért küzd, a hamburgi az elsőért küzd. Ezzel 2,75 millió dollárt nyerne.

Kapcsolódó cikkek

A nagy sneaker-business: így vidd sikerre a start-upodat!

A nagy sneaker-business: így vidd sikerre a start-upodat!

Josh Luber megosztja, hogyan juttatták dollármilliókhoz a tornacipők.

Kiderült: nincs időtállóbb befektetés, mint a skót whisky

Kiderült: nincs időtállóbb befektetés, mint a skót whisky

Egy apa őrült ötlete komoly vagyont eredményezett a fiának.

Fehéroroszország, Európa Szilícium-völgye - EPAM is itt!

Fehéroroszország, Európa Szilícium-völgye

Európában egyedülálló, ami Fehéroroszországban megvalósult: virágzik és világszerte ismert a grandiózusan növekvő IT-ipar. Már Kelet-Európa Szilícium-völgyeként említik az belorusz vidéket.