Ezek Berlin legmenőbb képregényboltjai

Az Oranienstraße 22. alatt álló üzlet színes és kellemesen kaotikus: a polcokon megtaláljuk a szuperhősök kalandjait, japán mangákat, akciófigurákat és minden egyebet, ami a rajzolók munkája nyomán jött létre.
Ezek Berlin legmenőbb képregényboltjai

A “Modern Graphics” közel 30 éve a képregényrajongók zarándokhelye. Az eredeti, kreuzbergi üzlet mellett Micha Wießler két továbbit is nyitott, egyet az Europa Centerben, egyet pedig a Prenzlauer Berg-i Kastanienallee-n. 14 alkalmazottjával, egy közepes méretű céggel igyekszik átvészelni a pandémia okozta krízishelyzetet.

Az első lezárások idején, könyvesboltként a Modern Graphics nyitva maradhatott: “A bevételeink körülbelül 50 százalékkal estek vissza, de kicsit összébbhúztuk a nadrágszíjat, és átvészeltük azt az időszakot.” Ám az állami segítség nélkül már nem biztos, hogy ki tudnak tartani, már csak azért sem, mert az üzlet jórészt a turistákra is támaszkodik, akik a nyári szezonban elmaradtak.

Wießlerék az eddiginél több gyerekkönyv árusításával, valamint azzal húzzák ki ezt az időszakot, hogy a visszajáró törzsvásárlókra támaszkodnak, akik mindig valami újat néznek ki maguknak a karantén idejére. A második, november-decemberi lezárás azonban már veszélyeztette az üzletek túlélését.

“Ahogyan az embereknek egyre kevésbé van kedve kimozdulni, úgy esik vissza az érdeklődés a könyvek iránt is. Mindenki tenni akar valamit, hogy javuljon a helyzet, éppen ezért inkább otthon maradnak” - mondja.

Habár a többsége otthonról, online is tud könyveket rendelni, a Modern Graphicsnak ez csupán mellékes bevételt jelent. Nézelődni, összehasonlítgatni és inspirálódni ráadásul csak személyesen lehet. “A vásárlóink sokszor őszintén megdöbbennek a könyvválasztékon, mert csomó könyvünkhöz máshol képtelenség hozzájutni” - mondja Wießler.

A berlini képregényboltoknak a koronavírus nélkül is éppen elég nehéz, már csak a területet érintő dzsentrifikáció miatt is, ami előbb-utóbb megemelkedett bérleti díjakkal járhat együtt. Már csak ezért is rendkívül fontos a vásárlók támogatása, ahogyan a személyes forgalom is.

Alkalomadtán az alábbi boltokba is érdemes ellátogatnunk:

Grober Unfug - Berlin második leghíresebb képregényboltja, évek óta ide járó törzsközönséggel. Pólókat és figurákat is árulnak, ráadásul a honlapon virtuálisan körbe is járhatjuk az üzletet.

Renate Comics - Németország egyetlen képregény-könyvtára, ahonnan a legtöbb könyv kölcsönözhető, de az igazán régi darabokat csak helyben lehet elolvasni.

Comics-Base Berlin

Roman- und Comicladen

Comics & Graphics

Kapcsolódó cikkek

Táborozás, zsebpénz, vakáció

Táborozás, zsebpénz, vakáció

A szülők számára mindig fogós kérdés, hogy a nyári táborokba mennyi zsebpénzzel engedjék el a csemetéjüket.

A nagyvállalatok a srácokra szavaznak - nyári tábor 2023 - gyerektábor 2023 - tábor 2023

A nagyvállalatok a srácokra szavaznak

Félreértés ne essék, nem a felnőtteket kell elküldeni sátorozni, nekik bőven elég volt a kijárási korlátozás okozta túlélőtábor.

A mágia varázslatos világa - a berlini bűvészbolt

A mágia varázslatos világa

A berlini Varázskirály bolt már 136 éve őrzi a trükkös tárgyak titkait.