Bemutatjuk a bécsi gombászboltot
A gombák megszámlálhatatlan problémára jelentenek megoldást: táplálnak minket, csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, gyógyszerként, tartós építőanyagként is szolgálhatnak, de még a kozmetikumok és a diéta világában is fontos szerepet játszanak.
Thomas Brausteiner mindent tud a természet e remekeiről. Egészségügyi problémái miatt a 90-es években kezdett foglalkozni a környezetvédelemmel és táplálkozással.
"Akkor lettem vegetáriánius, amikor szembesültem az ipari hústermelés körüli problémákkal" - mondja a férfi, aki ezek után a Paracelsus természetgyógyász képzését végezte el.
Végül 2015-ben, "személyes superfoodját" keresve jutott el a Mushroom Research Center Austriához (MRCA), ahol megnyílt előtte a gombák világa.
"Az volt az a-ha pillanat. Eldöntöttem, hogy gombákkal szeretnék foglalkozni. Azóta nem telik el nap, hogy ne tanulnék valamit róluk" - mondja.
Brausteiner megnyitotta üzletét Bécs, Possingergasse 59. alatt, ahol az umamitól a shiitake-ig számos ritka és érdekes gombafajtát megtalálhatunk. Még háziállatoknak szóló készítmények is vannak itt, amelyek hatása egyre több háziorvost győz meg - és a férfi szerint a gombák csodás hatását még csak most kezdjük kiismerni.