Mondj nemet! Határok felállítása a karácsonyi időszakban

A karácsony mindenkinek mást jelent: ajándékot, együttlétet, finom ételeket vagy idegesítő rokonokat, veszekedést, szorongást.
Mondj nemet! Határok felállítása a karácsonyi időszakban

A szeretet ünnepének közeledtével sokaknak egy ismerősen szorongató érzés jelenik meg a szívében, amely a családi összejöveteleken ismétlődően megjelenő veszekedésekhez köthető. Bárhogy is tekintünk erre a napra, az biztos, hogy az év kiemelt jelentőségű eseményéről van szó.

Felmerül a kérdés, hogy létezhet-e karácsony dráma nélkül? Dr. Baucsek Katalin, a H.E.P. megalkotója megoszt pár stratégiai tanácsot, amelyek segítségével Te is túlélheted a karácsonyt a családoddal.

A problémák leggyakoribb forrása, hogy míg a család összes tagjának szeretnénk megfelelni, leginkább önmagunkról és a határainkról feledkezünk meg. Próbálunk egyensúlyozni az elvárások rengetegében, a saját igényeinket háttérbe szorítva. Ebből az ismétlődő mintából való kilépés talán az egyik legnagyobb önismereti munka. Minél később jövünk rá erre, annál nehezebb kilépni ebből a gondolkodási sémából. A tudatalatti berögződések feloldása egy hosszú folyamat, amely nagyfokú tudatosságot igényel, azonban kis lépésekkel már idén karácsonykor is megtörhetjük a “hagyománnyá vált” veszekedés ördögi körét és könnyíthetünk a helyzetünkön.

1. Határok: Húzzuk meg a határokat és állítsuk fel a prioritásokat! Még a karácsony előtt vegyük sorra, hogy számunka mi fontos az ünnepi időszakban.

2. Sértegetés: Ne vegyük magunkra a bántó, sértő szavakat. A legjobb védekezés nem a támadás, hanem ha egyszerűen nem megyünk bele a játszmába. Ugyanis fontos, hogy a sértegetés sosem rólunk szól, hanem a kezdeményező negatív tudatalatti berögződéseiről.

3. Én idő: Ne féljünk a nagy karácsonyi forgatag közepette is időt szánni magunkra és visszavonulni a teendők és a családtagok elől.

4. Megfigyelés: Bármennyire is nehéz, az érzelmileg megterhelő helyzeteket próbáljuk kívülállóként, higgadtan szemlélni. Ez segít megakadályozni, hogy túlságosan belemenjünk a konfliktusba.

5. Mély levegő: A stressz leküzdésével növelhetjük a pozitív érzéseket. Alkalmazzunk nyugtató technikákat, mint például a tudatos belégzés-kilégzés.


Nem egyszerű feladat megtörni a minden évben jelentkező negatív családi dinamikát, azonban egy biztos: az ember a saját boldogságának és sikerének a kovácsa. Csak is önmagunkon múlik, mennyire leszünk boldogok, elégedettek, felszabadultak az ünnepek alatt, vagy egész életünkben. Ha elhagyjuk a hosszú évek alatt bevésődött mintáinkat, amelyekről valójában mindig is tudtuk, hogy nem a sajátunk, akkor megláthatjuk, hogy mire vágyunk mi és társaink igazán. Ez az igazi szeretet ünnepe.

www.higgadtero.hu

Kapcsolódó cikkek

A Z generáció már online vásárolja az ajándékokat.

A Z generáció már online vásárolja az ajándékokat

Egyre többen intézik appokon keresztül az ajándékvásárlást.

Időgazdálkodás, avagy mivel töltötték az emberek a lockdown miatti váratlanul jött szabadidőt?

Mihez kezdtünk a váratlanul érkezett, sok szabadidővel?

Most úgy tűnt, végre lesz időnk, de mégsincs – mondja a szabadidő-kutató.