Négy tipp a hatékony munkához

Akár diákok vagyunk, vagy már dolgozunk, a határidőket be kell tartanunk. Négy tippünk segíthet abban, hogy lehet ezt a leghatékonyabban elérni.
Ezekkel a tippekkel hatékonyabb lehetsz

1. Szüntessük meg a zavaró tényezőket

Mielőtt leülünk az íróasztalunkhoz, minden olyan dolgot hajtsunk végre, ami elvonhatja a munkától a figyelmünket. Legyen az egy fontos telefonhívás, vagy néhány levél megválaszolása, ami könnyen elterelheti a figyelmünket, és arra késztethet, hogy mással, ne a munkánkkal foglalkozzunk. Ezért jobb, ha ezeken túl vagyunk, mielőtt nekivágunk a munkának.

2. Multitasking helyett monotasking (több feladatra figyelés helyett egyetlen feladatra koncentrálás)

Kutatások azt mutatják, hogy a multitasking, vagyis a több feladatra való figyelem hosszú távon nem hatékony munkamódszer. Mivel ha több feladatot kell egyszerre végrehajtani, az a munkafolyamat többszöri megszakításával jár. És az agyunkat ilyenkor mindig új irányba kell terelnünk. Ez megszakításokat eredményezhet, ami a munka eredményességére negatív hatással van. Ami azt jelenti: a feladatokat érdemes különválasztani, és egyiket a másik után elvégezni.

3. A szünetek növelhetik az eredményességet

A teljesítmény növelése, vagy a határidő betartása érdekében, gyakran eltekintenek a munkát megszakító szünetektől. Arra is szoktak hivatkozni, hogy a szünettel megszakítják a munka közben kialakuló flow-állapotot. Pedig a munkát megszakító szünetekre szükség van ahhoz, hogy a teljesítményt újra növelni tudjuk. A szakértők szerint a munkaközi egyetlen hosszabb szünet helyett hatásosabb a több, rövid szünet, vagyis az úgynevezett intervallum-munka (hasonló elven alapul az intervallum-edzés is).

4. A munkahelyet az egyéni igények szerint kell kialakítani

Van, aki kreatívabb, ha némi rendetlenség veszi körül. Másnak az eredményes munkához arra van szüksége, hogy egy szép rendes, szinte üres íróasztalhoz tudjon leülni. A munkahelynek olyannak kell lenni, ahol az illető jól tud dolgozni. Arra is szükség lehet, hogy ne a megszokott helyünkön dolgozzunk. Esetenként eredményesen végezhetjük a munkánkat egy nagy könyvtárban vagy egy kávéházban ülve is.

Kapcsolódó cikkek

6 érdekes tény az online oktatásról - a Minerva 90 online tanfolyamairól

6 érdekes tény az online oktatásról

A Minerva 90 online képzéseit mutatjuk be.

Kölni művészeti vásár - Art Cologne 2021

Art Cologne 2021 Köln - kölni művészeti vásár

Európa legnagyobb művészeti vásárát idén novemberben is megrendezik.

Mivel töltik az emberek a lockdown miatti váratlanul jött szabadidőt? Az időgazdálkodás

Időmenedzsment - mihez kezdtünk a váratlanul érkezett, sok szabadidővel?

A dugóban várni idegesítő, a határidők nyomasztanak, már alig várjuk, hogy eljussunk esténként étterembe, moziba, barátokkal töltsünk egy estét vagy épp eljussunk a fitnessbe. Most végre úgy nézne ki, lenne időnk, de mégsincs így – mondja az szabadidő-kut